Veckotur i ytterskärgård – Svenska Högarna

Stockholms norra skärgård 110716-24 Klubben brukar ju alternera veckoturerna och i år var det dags att dra norrut mot Stockholms skärgård igen. Eftersom det var rekordmånga anmälda den här gången blev det nu fyra grupper med lite olika sammansättningar och målsättning. Några sjösätta redan i Trosa för att slippa paddla i cirkel, ett stort gäng ville ta det lite lugnare och hålla sig mer inomskärs, medan andra hade horisont som tema. Själv hade jag inte allt för mycket planer utan gillar friheten att improvisera och utnyttja tillfällen. Grundtanken var i a f ungefär; ytterskärgård om möjligt, ingen stress men hyggligt tempo och distans, risk för påsmat, klipptältning, öpromenader, långa överfarter och vågor. Heidi, Jacob, Anders och Karl-Johan köpte konceptet och vi lyckades nog pricka in alla punkterna ganska ordentligt faktiskt..
Efter en lång körning upp från Malmö, det var en del trixande med bilar och kajaker, började alla troppa in på Norråva på Värmdö under seneftermiddagen. Det var helt knökfullt med kajaker, ikea-kassar, paddlar o prylar på stranden när alla försökte få ihop packningen. En stunds väntan på Anders o Karl-Johans kajaker, men de packade snabbt och vi kom iväg först av alla.


Äntligen på väg, Sandöfjärden

Den preliminära prognosen var inte allt för kul. En del vind, ganska mycket nederbörd och två fronter beräknades dra förbi under veckan. Följaktligen var det rätt grått under eftermiddagen och regnet hängde nästan i luften. Men efterhand började det faktiskt lätta upp och solen kikade fram då och då mellan molnen. Och så fortsatte det, hela turen fick vi betydligt bättre väder än förutspått..!
Vi vek av direkt mot höger och paddlade österut för att försöka hinna så långt ut som möjligt redan under lördagskvällen. För att på söndagsmorgonen ha möjlighet, om ok väder fortsatt ut mot horisonten i öster, eller vid sämre utsikter välja norr alternativt söderut.


Solen dyker fram
stor bild


Lördagskväll segelskäret

Först över stora farleden, norr om kalvön, söder om Verkarna och Gällnö. I den smala rännan vid Småholmarna lyckades Heidi hitta den första grynnan, något som verkade så kul att vi andra också upprepade det ganska ofta under resten veckan..
Alla var ivriga att komma iväg efter timmarna i bil och paddlingen gick ovanligt raskt. Fortsatt nordost söder om Lådnaön, innanför Kalvholmarna, mellan Stor och Lil-kunnan och upp till Segelskäret. Södra sidan såg lite trist ut men när vi rundade ostspetsen hittade vi några fina klippor med plats för våra tält. Perfekt läge – hyggligt fri utsikt och med både kvälls och morgonsol!
Vi hann precis få upp tälten innan solen försvann, snabbt bad och sen mat. Skön kväll, bara svag vind och varmt i luften. Visserligen lite mygg men inte så farligt som befarat. Vi satt uppe en kort stund men satsade på att försöka starta tidigt nästa morgon..


Morgonbad
stor bild

Söndagsmorgonen vakande alla tidigt av att solen gassade på tälten. Bad, frukost och sen i kajakerna redan 9.30! Ovanligt tidigt på mina veckoturer, men sjövädret lovade sydost 4-8 m/s med ökande framåt kvällen, och alla var överens om att det gällde att utnyttja tillfället. Ett tema som skulle upprepa sig flera gånger..
Så vi fortsatte resan rakt österut, norr om Norrö, Rönnkobb, Manskär och kort stopp vid Tvikobb. Här kom första överfarten mot Rödkobbarna, dryga 6 km bort. Nu fick vi också känna på lite riktig dyning för första gången.


Dags att paddla österut
stor bild


Mot Rödkobbarna
stor bild

Precis när vi kom fram till Stora Rödkobben fick vi se de första tordmularna som nyfiket cirklade runt oss. Vi fortsatte en kort bit till och tog sen lunch på Skötkobben vid sundet mot Askkobben. Eftersom Jacob hade fått en liten läcka vid fikaluckan blev det en stunds silvertejpspyssel innan vi fortsatte. Skönt i solen men det kändes att vinden hade ökat något.
Ett kortare hopp ner till Stora Nassa där vi siktade mot Norrhamnskäret. Mycket fågelskydd här men det gick att klämma sig mellan Bäckskäret och Gubben, och sen ner runt Bredskäret. En hel del båtar i vikarna men ingen trängsel ute på vattnet.


Vika kartor Skötkobben


Hitta trånga passager Stora Nassa


Gillögafjärden
stor bild

När vi passerat norr om Gjusharen ökade sjön upp lite, dyning på knappa metern men ingen direkt vindsjö ännu. Först ser man bara några små prickar vid horisonten och det tar ett tag innan man är riktigt säker på att det verkligen finns något där. Framme vid Gillöga gjorde vi en kort paus för att lyssna in fyravädret. Vinden skulle öka under natten upp mot 8-12 m/s sydväst, dock ingen kulingvarning. Vi beslöt att slå läger här och vid behov även stanna morgondagen.
Men eftersom klockan ännu inte var så mycket passade vi på att utforska öarna lite först. Gillöga består av ett myller av små låga skär och grynnor, inget för båtfolk kanske men perfekt för kajaker! Vi lyckades hitta de flesta undervattensstenarna, tråckla oss igenom alla trånga passager och fann tillslut även det smala spåret mellan Väster och Österskär. Inte många centimeter tillgodo, varken under, över eller på sidorna..


Paus för fyravädret, Västerskär
stor bild


Gillöga
stor bild


Läger Gillöga söndag kväll
stor bild

En sväng runt utsidan innan vi hittade en fin tältplats i viken på västsidan av Österskär. Inte mycket till lä men gott om stenar att förankra tälten med. Det satt t o m några stålpinnar ingjutna i berget ifall det skulle bli riktigt dragigt..
Efter ett något sumpigt bad blev det snackspaus på klippan, oliver, nötter, ost & öl. Alla tyckte det var kul att ha kommit så här långt ut och vi diskuterade lite om morgondagen, möjligheten att stanna kvar, smyga norrut eller kanske Svenska Högarna som vi skymtade ute vid horisonten på vår kvällspromenad..


Afterpaddlesnacks..


Hjortron


Måndag morgon

Det blev inte så mycket busväder på måndagsmorgonen, visserligen blåste det en del men solen trängde sig igenom diset. Vi var nog lite trötta efter gårdagens knappa fyra mil så det blev en rätt lugn förmiddag. Lagom innan lunch tog vi i a f en stor öpromenad ner till människobyn. Det bor inga permanent på Gillöga men det ligger några små bodar nere på sydsidan. Inte alltid helt enkelt att hitta en någorlunda torr väg men ganska mysigt att spatsera runt och kika på alla gamla grejer och den säregna naturen.


Öpromenad
stor bild


Kolla grodor & salamandrar


Smådjur


Smala sund


Runt Jönsen
stor bild

Under eftermiddagen dök det upp en annan kanotist som hade trotsat vädret och kämpat sig ut. Han sa att vågorna inte var så farliga och vi beslöt att ta en sväng och kolla läget. Det hade nog inte blåst så mycket som befarat men när vi kom ur lä låg dyningen på dryga en och en halv meter. Lugn och fin ute på djupt vatten men rätt stökig in vid klipporna. Ett varv runt Jönsen och en avstickare utanför Österskär gjorde att vi fick lite rekorderlig träning inför morgondagen. Både låga och höga stöd..
Precis tillbaka vid lägret kom det några korta skurar innan solen kämpade sig tillbaka igen. Fantastisk solnedgång och en hoppfull sista sjörapport innan vi hoppade i sovsäckarna..


Kvällsskur


Men något senare lättade det upp
stor bild


Solnedgång måndag kväll
stor bild

Tidiga tisdagsvädret bjöd på 3-7 m/s sydlig och vi beslöt raskt att sikta mot Högarna. Så snabb frukost, packning och avhysande av inneboende. I kajakerna innan 9.30 ännu en gång!
Återigen riktig högsommar med strålande sol och en svag ljummen vind. Under färden ökade dyningen igen men var nu betydligt lugnare och nådde inte upp till gårdagens nivåer. Svenska Högarna är precis som namnet antyder ganska höga och lätta att lokalisera, om nu inte fyr, vindkraftverk och radiomaster skulle räcka dvs.


Tisdag morgon
stor bild


Tältkompis


Dags igen..
stor bild


Mot Högarna
stor bild


Heidi
stor bild

Väl framme stannade vi till i en vik på nordspetsen där vi mötte den andra kanotisten som hade gjort samma vägval som vi. Precis nerkommen från fyren tipsade han oss om att det var en ganska krånglig väg upp, vilket vi naturligtvis kände oss tvungna att prova. Och det var verkligen en rätt krånglig väg, eller väg och väg.. Nåja, lite bergsbestigning och djungelpassager senare hittade vi, med viss hjälp, vägen upp till fyren.
Tyvärr kan man inte som på Måseskär klättra upp i den gamla Heidenstamfyren men utsikten var helt ok ändå..


Lätt o hitta


Svenska Högarna LFL 15s 15M plus svala och kanoner
stor bild


Fem på äventyr

Vi som först hade varit lite tveksamma på vädret och hur det skulle påverka oss, hade redan lyckats ta oss ut till Svenska Högarna. Och det även fast vi legat inblåsta hela måndagen. En riktig kanonstart på veckoturen, och bättre skulle det bli!
Lite snabbfika med kaffe & Ballerina innan vi kom i båtarna igen och satte kurs norrut..

Fortsättning följer här..

/ Ulf

2 kommentarer till “Veckotur i ytterskärgård – Svenska Högarna

  1. Ulf

    Tack! Brukar försöka vara rätt flitig med kameran men sen är det ju bara kanske var tionde som blir ok. Och det underlättar med lite roliga motiv också..
    / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *